Geschiedenis


Geschiedenis BC Vossenberg


De geschiedenis van BC Vossenberg is mooi verwoord door oprichter Herman Groels, opgesteld bij het 40-jarig bestaan van onze vereniging: ‘Het ontstaan van BC Vossenberg’.

Inmiddels bestaat BC Vossenberg alweer ruim 56 jaar. De belangrijkste zaken over de afgelopen 15 jaar zullen in een later stadium opgesteld worden.


Het ontstaan van BC Vossenberg


Onze vereniging is in de zestiger jaren ontstaan vanuit de Pabo "de Vossenberg" die gevestigd was in het tegenwoordige studiehuis van het Markland College aan de Pagnevaartweg te Oudenbosch. Op de Vossenberg werd in die jaren veel aan sport gedaan en de opleiding voor onderwijzers had daarin een landelijke bekendheid. Basketbal was in opkomst en werd ook op de Pabo populair. Door goede relaties van de gymleraren met enkele oud-basketballers in Breda werden wat wedstrijden georganiseerd tussen Bredase basketballers en studenten van de Vossenberg. Hieruit ontstonden Breda Pioniers - het huidige Barons - en BC Vossenberg.


Enkele spelers uit de beginjaren: Cees Dam, Theo Takx, jarenlang speler en aanvoerder en later trainer/coach van het eerste herenteam; Cor Kuypers, die later een centrale rol ging spelen in de groei van Blauw Wit; Cees Gorissen, Marius van Straten, Ad Hopstaken, Stef van Roemburg. Zij allen studeerden aan de Vossenberg en werkten in het onderwijs.

In 1974 wilden mijn zoon Niels en zijn vrienden o.a. Huib Willers en Marc van der Vorst ook graag gaan basketballen. Samen met Theo Takx die de training zou gaan geven, werd een aspirantenteam opgericht. Een speler van dat team die lange tijd actief is geweest bij onze vereniging was Hans Dekkers. Een jaar later was de aanwas bij de groep zo groot dat dit team moest worden opgesplitst in een aspirantenteam en een juniorenteam (kadetten kende de Bond toen nog niet). De grote doorbraak was echter de opening van de sporthal "de Beuk" in 1976.
Veel nieuwe leden traden toe. BC Vossenberg was geen schoolclub meer! Voor het eerst werden meisjes lid. Theo Takx nam de training van dit eerste meisjesteam op zich. Bekende namen uit dit eerste meisjesteam, omdat ze nu nog zelf spelen of hun kinderen: Yvonne v.d. Vorst-Vermaesen, Honorée Rampaart-Groels, Pascale Becht-Groels.

Het minibasketbal was in opkomst en in augustus 1980 werd onder mijn leiding gestart met een meisjes- en een jongensteam. Een heel nieuwe ervaring, omdat vanaf toen ook ouders bij het clubgebeuren werden betrokken. Enkele aardige anekdotes uit die tijd: de 3 secondenregel gold toen ook voor de mini's. Omdat één van de meisjes wel erg lang in de bucket stond, werd er door de coach geroepen: "Nicole, eruit!". Huilend kwam Nicole op de bank zitten en zei: "Ik was er pas net in!". In een wedstrijd werd er wel erg veel gedribbeld (komt nog steeds voor!). Ik riep van de kant af: "Niet meer dribbelen!"; en een jongetje dat de bal uit de rebound ving, liep met de bal onder zijn arm het veld over en scoorde aan de overkant.


In mei 1981 slaagden Hans Dekkers, Theo Takx en Niels Groels voor het examen trainer A. Hierdoor konden meer teams deskundige training krijgen. Theo Takx ging het eerste herenteam trainen en coachen en Hans Dekkers en Niels Groels zijn tot op vandaag nog steeds zeer actief.
In mei 1981 werd gestart met het recreantenteam. Veel mannen uit Oudenbosch hebben in dit team gespeeld, maar fysieke problemen, mede ten gevolge van de leeftijd, zorgden ervoor dat dit team steeds werd verjongd. Op dit moment spelen in dit team enkele ouders van jeugdleden en oud-spelers van vroegere seniorenteams.

In seizoen 1981/1982 namen 16 teams van onze vereniging deel aan de competitie. We hadden dan ook meer dan 150 leden! Ook sportief gezien waren de tachtiger jaren prima. Heren 1 ging steeds beter spelen mede door de inbreng van enkele uitstekende Belgen: o.a. Dominique Willekes, Michel Swinnen en Christ van Gool. Later zouden er veel meer Belgen komen van wie het peil veel lager was. Deze te grote inbreng heeft de club geen goed gedaan.
Het eerste damesteam promoveerde naar de overgangsklasse en speelt daar nog steeds een prominente rol. Het meest opmerkelijke van die jaren was dat onze jeugd alsmaar sterker werd. In 1985 werd het jongens-miniteam in Waalwijk zuidelijk kampioen. In 1987 werd dit succes in Boxmeer herhaald. Enkele nu nog bekende namen uit dit team: Fred Tims, Eric van Mechelen, Rudolf en Ronald Meulenberg, Jacco Snepvangers. Zouden we de successen van deze jaren de komende tijd weer mogen beleven? Het ziet er wel naar uit met deze geweldige jeugd.

In de negentiger jaren kwam de terugval. Heren 1 degradeerde enkele jaren achtereen. Het aantal seniorleden liep terug evenals het aantal jeugdleden. Daardoor kwamen we financieel ook in een moeilijke periode terecht. Maar in de laatste jaren van de twintigste eeuw kwam de omwenteling mede doordat in de moeilijke jaren een grote groep trouwe leden zich met geweldige energie bleef inzetten om de problemen te boven te komen.

De laatste jaren richt BC Vossenberg zich weer op datgene wat in het verleden de kracht van de vereniging is geweest: het goed en verantwoord opleiden van de jeugd. Wie op een vrijdag in het begin van de avond aanwezig is in de sporthal zal er vast van overtuigd zijn dat over enkele jaren ook de prestaties weer goed zullen zijn. Er wordt hard getraind onder zeer deskundige leiding en met veel plezier door heel veel kinderen. In gesprekken met ouders hoor ik alleen maar lof voor de aanpak van onze vereniging. Deze tevredenheid resulteert ook in de actieve inbreng van een groot aantal ouders.


BC Vossenberg heeft in basketballand een goede naam. We zijn op verschillende niveaus in de Bond actief. Hans Dekkers is zelfs trainer en coach van het Nederlands jongens kadettenteam geweest.
Er is in die 40 jaar iets moois gegroeid. We mogen daar gerust trots op zijn en moeten alle leden die zich daarvoor inzetten danken. Daarom mijn gelukwensen aan alle leden van BC Vossenberg!

-Herman Groels